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ISSUE  

What are the laws and regulations governing 

police officers’ use of electronic defense weapons 

(EDWs)?   

SUMMARY 

PA 14-149 requires the State Police and local 

police departments that authorize their officers to 

use EDWs to document their use and annually, 

beginning January 15, 2016, report the 

information to the Office of Policy and 

Management (OPM) for posting on its website.   

An “EDW” is a weapon that, by electronic impulse or current, is capable of 

immobilizing a person temporarily, but is not capable of inflicting death or serious 

physical injury, including a stun gun or other conductive energy device (CGS § 53a-

3(20)). 

It also required the Police Officer Standards and Training Council (POST), by 

January 1, 2015, to develop and promulgate a (1) standardized form for 

departments to report the data and (2) model policy providing guidelines on police 

use of EDWs.   

Additionally, the act requires any police department that authorizes its officers to 

use EDWs to adopt and maintain a written policy that meets or exceeds the model 

policy.  

 

POLICE USE OF EDWs 

• Beginning January 15, 2016, 

police officers who use EDWs 

must document their use on a 

POST-developed form 

• Any police department that 

allows the use of EDWs must 

have a written policy that 

meets or exceeds POST’s 
model policy 

http://www.cga.ct.gov/olr
https://www.cga.ct.gov/asp/cgabillstatus/cgabillstatus.asp?selBillType=Bill&which_year=2014&bill_num=5389
https://cga.ct.gov/current/pub/chap_950.htm#sec_53a-3
https://cga.ct.gov/current/pub/chap_950.htm#sec_53a-3
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POST’s standardized form and model guidelines are available at: 

http://www.ct.gov/post/lib/post/publications/gn_14-

02_use_of_electronic_weapons_public_act_14-149.pdf.  A copy of the policy is also 

attached.  

EDWS’ USE, DOCUMENTATION, AND REPORTS 

Under PA 14-149, any police department that authorizes its officers to use EDWs 

must require the officers to document their use in the department's “use-of-force” 

reports. By January 15 following the end of each calendar year in which an EDW is 

used, the department must prepare an annual report, using the POST form, 

detailing the use of the weapons. The report must include (1) data downloaded 

from the weapons after their use, (2) data compiled from the use-of-force reports, 

and (3) statistics on each use of these weapons. The statistics must include the: 

1. race and gender of each person on whom the weapon was used, based on 

the observation and perception of the police officer who used the weapon; 

2. number of times the weapon was activated and used on the person; 

3. injury, if any, the person suffered; and 

4. mode used on the person, if the weapon had different usage modes. 

By January 15, 2016, and annually thereafter, agencies that authorize the use of 

these weapons must submit the reports to OPM's Criminal Justice Policy and 

Planning Division. Any agency that does not authorize their use must submit a 

report to that effect. The act requires OPM to post the reports on its website. 

POST’S EDW MODEL POLICY 

On December 22, 2014, POST adopted the model policy required by law.  The policy 

is intended to guide police officers on the proper use of EDWs.  The major 

provisions address department policy, the way officers should wear EDWs, EDW 

deployment, and how to respond medically to subjects that an EDW is used on. 

Policy 

The major policy provisions are as follows: 

1. Police officers must use only the level of force necessary to accomplish lawful 

objectives, considering such factors as (a) the severity of the crime, (b) 

whether the suspect was an immediate threat to the safety of the officer or 

http://www.ct.gov/post/lib/post/publications/gn_14-02_use_of_electronic_weapons_public_act_14-149.pdf
http://www.ct.gov/post/lib/post/publications/gn_14-02_use_of_electronic_weapons_public_act_14-149.pdf
https://www.cga.ct.gov/asp/cgabillstatus/cgabillstatus.asp?selBillType=Bill&which_year=2014&bill_num=5389
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the public, (c) whether the suspect actively resisted arrest or attempted to 

escape, and (d) any other relevant fact or circumstance.  

2. Officers must offer the injured party medical assistance, and in the case of 

obvious physical injury, or when otherwise advised, request medical 

dispatch.  

3. Departments must complete a “use-of-force” report after each EDW use.  

The report must describe the justification for the use of force and include (a) 

events and communications that led to the physical confrontation, (b) the 

subject’s behavior, (c) the environment where the incident took place, and 

(d) any injuries sustained by anyone involved.  A supervisor must promptly 

review the report and refer the matter immediately for further review based 

on department policy if he or she determines the EDW-use was questionable 

or inappropriate.  The supervisor’s findings must be documented in the "use-

of-force" report. 

4. All sworn officers must have access to their department’s EDW policy and 

receive training on the policy before being authorized to carry an EDW.   

5. Departments must annually review EDW deployments in the field to evaluate 

policy compliance. 

Wearing EDWs 

The major provisions addressing how EDWs must be worn are as follows: 

1. Police officers must carry the EDW in an approved holster on the side 

opposite to where they carry their handgun.  When not on uniformed patrol, 

an officer may use other department-approved holsters and carry the EDW in 

a manner consistent with his or her training and other EDW requirements. 

2. EDWs must be carried according to the manufacturer’s recommendations and 

department training.  This includes pointing the EDW in a safe direction when 

loading, unloading, or handling it. 

3. Officers authorized to use EDWs must be given at least one spare cartridge in 

case the cartridge fails or breaks during an engagement or there is a need to 

redeploy the weapon. 
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EDW Deployment 

The major provisions on EDW deployment are as follows: 

1. Police officers, as soon as reasonably possible, must request a supervisor to 

respond to a scene where an EDW was deployed or is likely to be deployed.  

They should be aware that certain people may be more susceptible to 

potential injury (e.g., pregnant women).   

2. Officers should deploy the EDW the least number of times needed and secure 

the subject as soon as practicable while he or she is disabled.  They should 

deploy the weapon once and then evaluate the situation to determine if 

additional deployment is needed.  Each EDW use should be independently 

justifiable, and officers should use the EDW only to the extent needed to gain 

control of the subject.  

3. Officers should, when possible and before deploying an EDW, provide a loud, 

clear warning.   

4. Whenever reasonably possible, officers should aim the EDW at the preferred 

target zones as specified by the EDW manufacturer. They should also 

consider the EDW’s capabilities and limitations when using it in close 

quarters. 

5. Officers may use an EDW in “drive stun” mode (i.e., hold the weapon against 

the subject’s body without firing projectiles).  This is primarily a pain 

compliance tool and is minimally effective compared to a conventional 

cartridge deployment. 

6. Officers should not intentionally use more than one EDW on a subject at one 

time and should not deploy the weapon: 

a. in a punitive or coercive manner; 

b. on any subject demonstrating only passive resistance; 

c. when any potentially flammable, volatile, or explosive material is 

present (e.g., gasoline, natural gas, or propane); and 

d. when it is likely the subject may drown or fall from an elevated area. 
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MEDICAL TREATMENT 

The major provisions on medical treatment are as follows: 

1. Qualified medical personnel (e.g., doctors or nurses) must evaluate any 

subject on whom an EDW is used.   

2. Officers should not remove probes implanted in the subject’s body unless 

they are certified or authorized by a competent medical authority to do so. 

3. Subjects must be transported to a hospital if he or she: 

a. loses consciousness, exhibits irregular breathing, or is known to be 

under the influence of drugs or medications; 

b. is hit in a sensitive area (e.g., face or head); 

c. does not appear to recover properly after being hit by the EDW; 

d. was hit by the EDW more than three times or been subject to one 

continuous energy cycle of 15 seconds or more; 

e. was hit by more than one EDW during one incident; 

f. has exhibited signs of extreme uncontrolled agitation or hyperactivity 

before EDW deployment; 

g. is in a potentially susceptible population category (e.g., those small in 

stature or who may be pregnant); 

h. exhibits bizarre or violent behavior; 

i. is naked in a public place or exhibits signs of overheating; 

j. evidences slurring or slowness of speech; or 

k. claims to have been injured or is in medical distress. 

DC:bs 

 

 


